Historie

ZVV Groenoord is opgericht op 15 januari 1973 en daarmee een van de oudste specifieke zaalvoetbalverenigingen van de K.N.V.B., West II.

Begin zeventiger jaren troffen een aantal bewoners van de wijk Groenoord elkaar op een toenmalig koolasveldje aan de Valeriusstraat om een potje te voetballen. Destijds werd er door de NCRV op televisie met veel succes zaalvoetbalwedstrijden uitgezonden met nationale toppers. Zo werd de basis gelegd om een officiële club op te richten die uitsluitend gericht was op het spelen van zaalvoetbal.

De notulen van 15 januari 1973 meldden de oprichting van ZVV Groenoord met mannen als voorzitter Teun van Zijl, secretaris Leen van der Grijp, penningmeester Krien van den Hil en wedstrijdsecretaris Jan de Ridder bijgestaan door Nico Barto.

Trainer van het eerste uur werd dhr. Kloppers, een voormalig marine officier, die tien jaar lang zowel de trainingen in de Lijnbaanhallen in Vlaardingen leidde, als ook het coach schap van de selectie.

Groenoord beschikte al vrij snel over zes teams met in het eerste klinkende namen als Piet Romein ( ex SVV en Feyenoord), Cees Bezemer, Barend Buitenhek, Rob Noordzij en nog een paar destijds bekende voetbalnamen.

Bij thuiswedstrijden in de Margriethal kwamen veel Schiedammers het team aanmoedigen en dat zorgde voor een geweldige sfeer. De mannen zorgden er wel voor dat ze niet te vaak kampioen werden, want hoe hoger je speelde des te verder waren de uitwedstrijden. Na verloop van tijd kwamen er andere spelers in de selectie, de vereniging groeide zelfs uit tot 15 teams en er kwamen tot twee keer toe ook damesteams met wisselend resultaat. Ook speelden er op een gegeven moment twee veteranenteams en één jeugd team. Een aantal keren organiseerde Groenoord met succes het Schiedams Zaalvoetbalkampioenschap met meestal alle voetbalclubs van Schiedam.

Nadat Benelux kampioen Datagold failliet was gegaan bleken er enkele spelers van deze vereniging en ex-zaalvoetbalinternationals zoals Gerson Risamasu, woonachtig in Schiedam, bereid om een nieuw eerste team te vormen. Met oogstrelend voetbal werd dit team een paar keer kampioen en won ook de bekercompetitie Rotterdam west II.

Ook aan deze periode kwam een eind en toen Jerry Monkou, medewerker van Welzijn Schiedam als coach tot de club toetrad, haalde hij zeer getalenteerde jeugdspelers binnen en werden wij onder zijn bezielende leiding een aantal keren kampioen. Tot aan de één na hoogste klasse, want hoger betekende betaald voetbal en dat wilden wij echt niet. Bovendien werden diverse spelers bij ons ‘weggekocht’ en haakte wij uiteindelijk af om diverse redenen stopten wij met het competitievoetbal.

Want inmiddels had de hallencompetitie zijn intrede gedaan, een prima alternatief voor competitievoetbal. Immers, altijd spelen op dezelfde locatie, op dezelfde avond met wisselende aanvangstijden. Groenoord speelt vandaag de dag met 8 hallenteams en toch ook weer één (nieuw) competitieteam.

Inmiddels bestaat onze vereniging 45 jaar en ziet het ernaar uit dat wij ook de volgende decennia er zullen zijn. Mede dankzij de instroom van nieuwe enthousiaste bestuursleden, die de kar trekken en op de (oude) nog zittende bestuursleden zullen gaan vervangen. Want Peter van der Knaap, secretaris en ondergetekende Frans van Krugten, doen dit bestuurswerk zo’n beetje 40 jaar, dus ook die zaken komen op een gegeven moment ten einde.

Schiedam. 29 augustus 2018

Frans van Krugten
Voorzitter